×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 46 niet laden

woensdag, 15 oktober 2014 02:00

Wet financiering politieke partijen stelt Lokalen achter

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Op 1 oktober werden voor het eerst de giften aan politieke partijen gepubliceerd. Het was de vuurdoop om partijfinanciering transparant te maken. Maar wel eentje met een vreemd randje. Voor landelijke georganiseerde partijen gelden andere regels dan voor lokale partijen. Lokale partijen worden door landelijke ministers, staatssecretarissen en Kamerleden minder vertrouwd dan de lokale verenigingen van landelijke partijen.

Landelijke partijen moeten giften boven de 4500 euro openbaar maken. De gedachte achter deze regeling is dat niemand anoniem politieke invloed kan 'kopen' door grote giften aan een politieke partij. Er wordt geen onderscheid gemaakt in betalingen in geld of natura. Schulden aan een landelijke partij boven de 25.000 euro moeten ook worden gemeld.

Voor lokale partijen gelden andere regels. Zo moet een lokale partij een zogenaamd giftenreglement hebben. Giften vanaf 1000 euro moeten worden gepubliceerd. Net als schulden aan een partij vanaf 5.000 euro.

De gedachte achter deze verschillen kan worden gevonden in de veronderstelling dat lokale partijen in gemeenten gemiddeld lagere bedragen ontvangen dan landelijke partijen. Voor hen is een gift van een paar honderd euro relatief gezien van veel groter gewicht, zo is de gedachte. Wat er anders is aan een lokaal CDA of lokale PvdA ten opzichte van een lokale gemeentepartij is onduidelijk. Voor allen is honderd euro hetzelfde, namelijk honderd euro.

Maar dit is niet het enige onderscheid. Zo krijgen landelijke partijen geld voor een wetenschappelijk bureau, jongerenorganisatie en opleidingsinstituut. Stuk voor stuk partijorganen die zich ook inzetten voor de lokale politici van de eigen partij. We hoeven maar naar de lokale verkiezingen te kijken om te zien wat dat betekent. Dat zal straks met de provinciale verkiezingen niet anders zijn.

Nederland Lokaal vindt dat er gelijk speelveld moet worden gemaakt. En wil ook om die reden een sterke stem in Den Haag. “Een gelijk speelveld laat zien dat je lokale partijen serieus neemt” aldus Bert Euser, voorzitter van Nederland Lokaal. Toch maakt Euser zich er ook niet al te druk om. “De burger is niet gek. En het maakt lokalen creatief en strijdlustig. Precies wat gemeenten en haar burgers in dit land nodig hebben. En wat mij betreft straks ook in de provincies.”, aldus de strijdlustige Euser.

 

Lees 6099 keer Laatst aangepast op woensdag, 15 oktober 2014 12:12

Nieuwste van Redactie Nederland lokaal.info

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.